Natascha Verdurmen

📞 +31 651 818 011

Als verandering de enige constante is, is het kweken van trots als strategie dan wel zo handig?

natascha • 11 oktober 2019

Dit is een ondertitel voor uw nieuwe post

“Trots is statisch, benadrukt hiërarchie, is inflexibel en kortzichtig en maakt ons wars van verandering. Tegelijkertijd is trots misschien wel de hoogste vorm van waardering.” Juist daarom is het lastig deze strategie te laten varen maar cruciaal wanneer je wilt veranderen. Ik neem je mee in twee casestudies en laat je zien hoe compassie kan veranderen in passie en wat voor een energie en beweging dat dan geeft. Ook laat ik je zien hoe hardnekkig en sterk trots is. Wat denk jij? Is het de moeite waard om van strategie te veranderen?


Waarom verlangen en verlangen we naar trots?

Veel ceo’s willen dat de medewerkers trots zijn op het bedrijf waar ze werken. Trots op wat het bedrijf doet zodat ze er: graag (komen) werken, blijven en positief over vertellen. Andere bedrijven willen dat hun medewerkers weer trots worden op het bedrijf als dat een beetje is weggezakt door mindere prestaties, tegenwind, andere tijden, slecht bestuur of schandalen. Trots is dan sterker dan vertrouwen en dat is al niet makkelijk om voor elkaar te krijgen.

Trots is onherroepelijk verbonden aan prestaties. Je denkt meteen aan de sport: Sifan Hassan, de Oranjevrouwen en ook aan het winnen van Duncan bijvoorbeeld. Ook de koning wil dat we ondanks alles trots zijn op Nederland, op wat we bereikt hebben. Juist ook in tijden van crisis en het moraal kans heeft om te dalen. Het boosten van de trots is dan een vaak gezochte remedie. Het kan een fijne ‘drive’ geven, als het lukt.


Trots is misschien wel de hoogste vorm van waardering

En dat is niet zo gek. Trots is verankerd in onze samenleving. Ook in interpersoonlijke relaties is trots zeer aanwezig. We groeien er mee op. Een trotse vader of moeder doet kinderen stralen. Het lijkt wel de hoogste vorm van waardering.

Trots heeft een keerzijde. Heeft een kind nooit ervaren dat de vader of moeder trots op hem of haar is dan is de kans groot dat hij of zij daar later last van krijgt. Als ouders hoor je zelfs trots te zijn op prestaties van je kind en wordt het op z’n zachts gezegd niet begrepen wanneer je dat niet bent. We verlangen trots en verlangen ernaar.


Tijd om trots eens kritisch te bekijken. Want is het promoten van trots in tijden van continue verandering wel de beste strategie?


Trots benadrukt hiërarchie en is een ingesleten gewoonte

Naast de sportclubs, geven ook de scholen trots een ere plek. En in het bedrijfsleven zeggen alle soorten managers dat ze trots zijn op hun medewerkers om waardering te tonen maar, naar mijn mening, ook om hiërarchie te benadrukken. Trots voedt je ego en als je trots bent op de prestaties van de ander, haal je iets van de door de ander behaalde prestatie naar jou. Terwijl je zelf misschien niet echt iets hebt gedaan. Ik heb het vaak zien gebeuren en heb het zelf ook gedaan. En als ik daar dan zelf weinig of niets aan had bijgedragen dan voelde dat soms ongemakkelijk maar de medewerkers waren er wel blij mee. Het is immers de hoogste vorm van waardering. Best complex. Ik zou willen dat het niet zo’n ingesleten gewoonte was. Want dat is het volgens mij.

Als we trots zijn op onze gedane prestaties dan staan we, in mijn ogen, weinig open voor wat komen gaat. Het laat ons vasthouden aan de oude manieren die ons aan die prestatie hebben geholpen. Het maakt ons inflexibel en wars van verandering (“het was toch goed!”), kortzichtig (“het kan nog steeds zo!”) en zelfs arrogant (“we hebben het altijd zo gedaan dus nu ook”). Vooruitkijken naar andere kansen, creativiteit, samenwerken en mensen meekrijgen in de verandering zijn dan ver te zoeken. In trots zit bovendien geen beweging. Het gaat bijna altijd over het verleden.


Hoe anders is dat met compassie en nieuwsgierigheid?

Compassie vergroot begrip, raakt het hart en zorgt voor de broodnodige verbinding. Mensen die compassie ontvangen, voelen zich gehoord en begrepen en vergeten dat hun hele leven niet. Compassie creëert ruimte, draagvlak en wil oplossingen en nieuwe ideeën om het gezamenlijke geïdentificeerde probleem te tackelen. Compassie is een belangrijke eigenschap in tijden van onzekerheid. Trots blijft liever bij het oude en is bang voor verandering.


Meer weten over hoe compassie door empathie tot stand komt. Kijk hier.


Casestudy 1: “ We moeten weer wedstrijden winnen en trots kweken!”

Ik testte deze gedachte bij een bedrijf waarvan de nieuwe ceo zijn werknemers die tevens afnemers waren, beschreef als een ‘voetbalteam dat het gevoel had geen wedstrijden meer te kunnen winnen’. “We moeten weer trots kweken!” sprak de ceo ferm. “Maar we moeten toch nog veel meer veranderen”’ vroeg ik. “Is het wel verstandig om trots te willen kweken in tijden van voortdurende verandering?” “Zou je niet verder komen met compassie?” De ceo keek naar de hoofd HR. “Ja!” riep de HR verantwoordelijke. Het kwartje viel. ”Als je trots bent op wat je hebt gedaan, is het heel moeilijk om het anders te doen. Terwijl wanneer je meer compassie laat zien, oprecht erkent dat het lastig is maar samen naar de oplossing zoekt, ja dat geeft dan veel meer energie!”


Compassie kan veranderen in passie

Ik bedacht me bovendien dat als je meer verbondenheid wil creëren en medewerkers niet alleen tevreden wilt hebben maar wilt aanzetten tot meer en meer actie, dat je dan misschien ook beter in kunt zetten op compassie dan op trots. Compassie roept compassie op alleen al omdat iedereen diep in zijn hart graag positief verschil maakt in of een bijdrage levert aan het leven van een ander. Als dat waar is dan zouden mensen je mogelijk gemakkelijker of misschien wel vanzelf gaan helpen wanneer je oprechte compassie toont. Wellicht zullen ze zelfs gemakkelijker hun netwerk openen om gezamenlijke doelen groter dan bedrijfsdoelen te bereiken. Compassie verandert dan in passie. En dat geeft een energie en zet mensen in beweging! Ook deze gedachte wilde ik testen.


Casestudy 2: “Liefdadigheid voor het genereren van medewerkerstrots”

Om te kijken of deze tweede gedachte klopte, deelde ik deze met de directeur van de stichting van een grootwinkelbedrijf. De stichting met het doel om de allerarmsten in de wereld te helpen was ooit opgezet met medewerkerstrots als hoofddoel. Jarenlang wisten ook alleen de medewerkers van het doel en werden er allerlei medewerkers programma’s ontwikkeld die moesten zorgen dat de medewerkers trots zouden zijn op het bedrijf. Dat is met een handvol medewerkers die projecten mochten bezoeken ook zeker gelukt.

Nu was de tijd aangebroken om ook de zakelijke klanten trots te maken op het grootwinkelbedrijf. Met het doel meer klantentrouw en meer impact te generen. Ik vroeg of trots maken op het klant zijn van het bedrijf de beste strategie zou zijn voor klantentrouw en ook voor het genereren van meer impact, namelijk zoveel mogelijk mensen in nood te helpen? Ik twijfelde in dit geval of trots zou kunnen bijdragen aan 1+1=3. Trots zelfs in de positieve zin, zet namelijk niet aan tot actie. Het is statisch. Ik suggereerde om bij de klanten in te zetten op het kweken van compassie met de allerarmsten ter wereld. Ze te inspireren met oplossingen en vergezichten en hoe de klanten daar samen met het grootwinkelbedrijf aan bij zouden kunnen dragen. Zou dat ze niet eerder aanzetten tot het openen van hun netwerken dan wanneer ze slechts trots zouden zijn op de initiatieven van het grootwinkelbedrijf? De directeur luisterde aandachtig, knikte instemmend maar zei: “Maar het bestaansrecht van onze stichting bestaat uit het trots maken van medewerkers en nu onze klanten.” Dat heeft de oprichter zo gewild en wij zetten dit voort in zijn geest.” Hoe de compassie benadering uiteindelijk ook zou leiden tot klantentrots vond hij lastig. Zo blijven oude structuren bestaan. Verandering is dan zo moeilijk. Het zit zo in onze cultuur geworteld als het hoog haalbare. Als iets wat alleen maar goed is.


Dat het lastig is, ervaar ik ook thuis. Oprechte compassie wordt zeer gewaardeerd. Zeker wanneer het ‘donker en moeilijk’ was en mijn kinderen door eigen inzet en doorzettingsvermogen weer uit de puree zijn gekomen. ”Jee jongen, ik weet dat het echt niet makkelijk was. En dat jij dat toch voor elkaar hebt gekregen, vind ik echt heel knap. Dat kan echt niet iedereen. En jullie hebben het bovendien samen voor elkaar gekregen.” doet ze stralen. Maar het summum blijft (voorlopig :-) wanneer papa zegt dat hij trots op ze is.




door natascha 16 maart 2023
How do you know if you are too and what to do about it?
door natascha 15 maart 2023
Testimonial from Elisaveta, director
door natascha 13 juni 2022
Over mijn persoonlijke familie-opstelling
door natascha 8 februari 2022
This is a subtitle for your new post
door natascha 12 oktober 2021
We mochten heel lang niet willen. En mogen dat in heel veel landen nog steeds niet.
door natascha 30 augustus 2021
The body content of your post goes here. To edit this text, click on it and delete this default text and start typing your own or paste your own from a different source.
door natascha 25 juni 2021
Dit ervaarde Marieke tijdens de Mellow Revolution Persoonlijke leiderschapsreis.
door natscha 10 maart 2021
Gisteren was het Internationale Vrouwendag. Heb jij daar stil bij gestaan? Ik wel. Niet zozeer over wat het nu betekent om vrouw te zijn of over hoe ongelijkwaardig onze positie nog altijd is. Ik was onder de indruk van een verhaal van een vrouw van 35 die gewoon een zware hartaanval op haar slaapkamer had overleefd, zich maandenlang heel slecht voelde en geen idee had wat haar was overkomen, ondanks vele bezoeken aan de cardioloog. Je heb me eerder gehoord over hoe de medische wetenschap gestoeld is op wetenschappelijk onderzoek onder witte mannen en artsen van vrouwen maar ook van andere kleuren veel en veel minder weten. En dat je wanneer je vermoedt dat er iets met je hart of bloedvaten is dat je dan naar Angela Maas of Janneke Wittekoek moet. Echt dat moet nog steeds. Er is een kennisachterstand die levens kost. Daarna luisterde ik naar Sigrid Kaag en hoe ze zich uitsprak tegen seksisme. Ijzersterk en nodig. Vervolgens las ik de blog van Leoni over gender bias en inequality. Leoni en ik waren vroeger collega’s. Het artikel waar zij naar verwijst, is gebaseerd op haar eigen ervaring en vanuit een heel ander gezichtspunt dan wat jij misschien zou denken. Het lezen meer dan waard. Ik sloot de middag af met een virtuele bijeenkomst bij de Grote Industriëele Club en koos wederom voor de workshop over bias, denkfouten en gedrag met de gedachten dat als we die ‘bias’ niet aanpakken dat we dan onbewust beperkende keuzes blijven maken die gebaseerd zijn op wat we weten en dan nooit verder kijken dan onze neus lang is. Nu ben ik als coach over het algemeen behoorlijk wakker en bewust, zeker op het vrouwen topic, en bij de rondvraag in het begin vulde ik in dat ik af en toe wel last had van een ‘bias’ maar niet vaak. Ik ben vaak nieuwsgierig naar waar gedachtes vandaan komen en ik bevraag me regelmatig of ze waar zijn. Toen begon de uitleg. Je brein krijgt 11 miljoen impressies per dag te verwerken. Je kan er maar 40 grijpen en 7 verwerken. Deze overcapaciteit managen we via zogenaamde ‘ shortcuts’ naar bekend terrein. Ons brein vult dat onbewust in en codeert dat op wat het eerder heeft gezien, een referentiekader waar het bekend mee is. Deze ’shortcuts' vereenvoudigen de complexiteit voor ons brein en vergroten ons zelfvertrouwen in de eigen waarneming. Zo’n short cut is de bias. Geruststellend en tegelijkertijd levensgevaarlijk. Na deze uitleg, kon ik niet langer volhouden dat ik het maar af en toe heb, jij? Daar kwam nog bij dat ook je passie niet alleen je vuur en je overtuigingskracht verhoogt maar ook je ‘bias’ enorm kan vergroten. En ineens zag ik overal voorbeelden. Hoe de health freak in mij ’s morgens tijdens het wandelen met mijn zus, de mannen beoordeelde die met overgewicht en corona de IC-bedden bezet houden, was niet mis. Ik kreeg een knoop van onbehagen in mijn buik maar er was nog iets. Een milde nederigheid maakt zich van mij meester. Compassie met iedereen die dit ook heeft en een wens om hier zelf meer alert op te zijn en me vaker een spiegel voor te houden. Ik schreef er een post over en hoop dat deze je inspireert. Ik sluit graag af met schrijven hoe belangrijk jij bent als vrouw, als leidinggevende, als zus, tante, dochter, moeder, vriendin, collega, buurvrouw. Je doet er toe en kunt op zoveel manieren verschil maken. Geloof niemand die anders beweert en zeker jezelf niet. Ga ervoor en laat jezelf zien. Warme groet, Natascha
door natascha.verdurmen 3 december 2020
Gezien worden, verschil maken en je energie een boost geven. Dat willen veel vrouwen in leiderschapsposities en vrouwen die dit ambiëren. Maar hoe voorkom je dat je gaat twijfelen en compenseren? Hoe durf je te zeggen wat je echt wilt en wat je toegevoegde waarde is? Hoe ga je om met die druk om te presteren en creëer je tijd om te ontspannen? Ontdek het in het gratis webinar ‘In 3 stappen meer mellow en minder stress’ op maandag 7 december, 20:00 -21:15 uur en 13 december om 10:30 uur . Meld je aan via https://www.mellowrevolution.com/ s  chrijf-in-voor-webinar-meer-mellow-minder-stress
Meer posts
Share by: